PERSBERICHT: NEDERLANDSE PUNKVROUWEN 1977-NU KOMEN SAMEN, OCCII AMSTERDAM 18 JUNI

Op zaterdag 18 juni is de conferentie van het Punk Scholars Network Nederland, over Women in punk on the Netherlands.

Zie bit.ly/3xUCv2S voor het volledige programma.

Plaats: OCCII, Amstelveenseweg 134, 1075 XL Amsterdam. Van 13:30 tot middernacht.

Net als in Engeland speelden vanaf het begin tot nu toe, vrouwen een belangrijke rol in punk. In Engeland weerspiegelt zich dat de laatste jaren in boeken en films, van o.a. Helen Reddington. Nederland loopt achter wat dat betreft.

Helen Reddington vertoont haar film Stories from the She-Punks: Music with a different agenda.

Zij interviewt een panel van vijf Nederlandse punkvrouwen, van vier golven, van het begin in 1977 tot nu. Voor het eerst komen deze vijf vertegenwoordigsters bij elkaar:

Eerste golf vanaf 1977: Bassiste/zangeres/songschrijfster Terry richtte na PVC (begin 1979, met een gitariste) en Hideous (met twee leden van wat later De Straks werd)  Cheap ‘n’ Nasty op. Cheap ‘n’ Nasty was de enige Nederlandse eerste golf punkband met een positieve plaatbespreking en interview in een Brits muziekweekblad (Sounds).

Tweede golf: Gitariste/zangeres Wick is vanaf de late jaren tachtig actief in Bambix. Zij bracht vele platen uit. Optredens van haar in Duitsland of Zuid-Amerika trokken vele duizenden. ‘s avonds zal zij ook optreden.

Derde golf, vroege 21e eeuw: Zangeres Andrea trad met de Fatwa’s in Nederland en b.v. Frankrijk op. Ze is trots op haar geboortejaar 1977.

Vierde golf, jaren 2020: twee vertegenwoordigsters omdat het de belangrijkste golf is voor de toekomst: Nana Janse begon met gitaar spelen in 2021 in de toen opgerichte band The Shortcuts.

Florence Springer begon met bas spelen op haar twaalfde. Ze is lid van de Blood Bags.

De Rotterdamse hoogleraar Pauwke Berkers spreekt over vrouwelijke Nederlandse punkmuzikanten 1976-1982, waar hij als enige een voor het publiek toegankelijke wetenschappelijke publicatie over schreef. Ook Anita Raghunath en Herman de Tollenaere spreken over deze eerste golf-Nederpunkvrouwen.

‘s avonds zijn er vier muzikale optredens: Wick Bambix, de Asbest Boys, Stresssysteem en Persona Non Data. In alle bands spelen een of meer vrouwen.